Uitgangspunten:
- Het overnemen van zorghandelingen moet een vrije keuze zijn. Er mag geen druk worden opgelegd zoals: ‘Als jij het bed niet verschoont, kunnen wij helaas niet garanderen dat het nog gebeurt’
- De zorgprofessional is verantwoordelijk voor een goede voorbereiding: is de handeling goed aangeleerd en voelt de mantelzorger zich verantwoordelijk en bekwaam genoeg? En geldt dit ook als de zorghandeling thuis wordt overgenomen.
- De zorgorganisatie moet een back-up bieden als de mantelzorger een keer niet kan of zelf ziek is.
- Er moet oog zijn voor overbelasting van de mantelzorger en er moet actie ondernomen worden zodra er wel overbelasting dreigt.
Daarnaast helpt het als de zorgorganisaties beseffen dat de mantelzorger ook op randzaken goed gefacilieerd moeten worden, denk aan parkeerkosten.
Het overnemen van zorghandelingen kan ook risico’s met zich meebrengen. Volgens de Inspectie voor Gezondheid en Jeugd mogen mantelzorgers veel handelingen uitvoeren, zoals medicijnen en injecties geven en ook helpen bij eten, aankleden en douchen. Maar stel dat iemand uitglijdt onder de douche? De mantelzorger is alleen aansprakelijk als hierin iets te verwijten is, zoals wanneer iemand zonder overleg de dosis medicijnen verdubbelt of wanneer er geen arts wordt ingeschakeld bij het optreden van een allergische reactie na het toedienen van medicatie.
Meer informatie
Download de Keuzehulp voor mantelzorgers. Handelingen overnemen van zorgprofessionals.
In de media Zie Uitzending EenVandaag: Waar ligt de grens van een mantelzorger? ‘Je denkt er niet over na, je doet het gewoon